Τα 10 χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου επαγγελματία του Τουρισμού

Τα 10 χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου επαγγελματία του Τουρισμού

Η συμβολή του τουρισμού στον εργασιακό χώρο είναι τεράστια αφού είναι σε θέση να προσφέρει πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες σε άτομα από διαφορετικούς κλάδους. Υπάρχουν άπειροι ρόλοι για να επιλέξεις από όπου μπορείς να ανελιχθείς και να αποκτήσεις μια ποιοτική δουλειά που σε ανταμείβει!

Το τουριστικό προϊόν συνδέεται άμεσα με την άψογη εξυπηρέτηση πελατών και αυτό καθιστά απαραίτητες κάποιες δεξιότητες.

Υπάρχουν 10 κοινά  διαπροσωπικά χαρίσματα που όλοι οι επιτυχημένοι επαγγελματίες κατέχουν και που θα χρειαστεί να τα «δουλέψεις» και εσύ, εάν θες να ακολουθήσεις μια καριέρα στο τουρισμό.

Δήλωσε συμμετοχή στις Σπουδές Τουριστικού Συνοδού του εκπαιδευτικού οργανισμού Eurotraining στο Link

https://www.eurotraining.gr//touristikos_synodos/

  1. Ικανότητες εξυπηρέτησης πελατών

Η ικανότητα σου να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες των πελατών, σε οποιοδήποτε κλάδο του τουρισμού, είναι το σημείο που θα καθορίσει και την επιτυχία σου. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις δύσκολους και απαιτητικούς πελάτες με όρεξη και χαμόγελο.

  1. Διαπολιτισμική αντίληψη

Στον τουρισμό οι περισσότερες συναναστροφές σου θα είναι με άτομα από το εξωτερικό, με διαφορετική κουλτούρα, συνήθειες και απόψεις. Θα πρέπει να μάθεις να προσαρμόζεσαι σε καινούργιες νόρμες και δεδομένα και να είσαι ευέλικτος.

  1. Επικοινωνιακές δεξιότητες

Το να μάθεις να επικοινωνείς άμεσα και με τρόπο κατανοητό και αποτελεσματικό είναι ένα προσόν που θα σου φανεί χρήσιμο σε όποια κατεύθυνση και αν ακολουθήσεις. Στον ξενοδοχειακό τομέα θα συναναστρέφεσαι με ανθρώπους με διαφορετική ηλικία, εθνικότητα, συμπεριφορά και άλλο υπόβαθρο. Ο στόχος σου πρέπει να είναι να δημιουργήσεις τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με το καθένα. Ακόμη καλείσαι να δουλέψεις με μία ομάδα ανθρώπων όπου η επικοινωνία είναι το βασικό συστατικό της κατάκτησης των στόχων σας!

  1. Ταυτόχρονη εκτέλεση εργασιών (multitasking)

Το ξενοδοχειακό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δυναμικό και η καθημερινότητα μπορεί να είναι φορτωμένη με διάφορες εργασίες διαφορετικής φύσης που πρέπει να διεκπεραιωθούν από ένα άτομο.

Αυτό μεταφράζεται σε καλή διαχείριση του χρόνου, θέτοντας τις σωστές προτεραιότητες, ενώ παράλληλα διατηρείς τη ψυχραιμία σου.

Αν ενδιαφέρεσαι να γίνεις πιστοποιημένος Τουριστικός Σύνοδός, δες πληροφορίες για τα τμήματα του ΙΕΚ EUROTraining https://www.eurotraining.gr/touristikos_synodos/

  1. Εργασιακή δεοντολογία

Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να δουλέψεις σκληρά. Το να δουλεύεις στο τουρισμό συχνά σημαίνει ότι θα δουλεύεις πολλές ώρες και θα κουράζεσαι ενώ διατηρείσαι φιλικός/ή μπροστά στους πελάτες.

  1. Ξενόγλωσσες δεξιότητες

Η γνώση ξένων γλωσσών είναι μεγάλο συν σε αυτόν τον τομέα ιδιαίτερα για τη καθημερινή επικοινωνία με πελάτες αλλά και για ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης ή ακόμα και μετακίνησης σε άλλες περιοχές.

  1. Επαγγελματισμός

Οι εργοδότες σου θα βασιστούν σε σένα για να διατηρήσεις την εικόνα της επιχείρησης σου. Υπάρχουν σίγουρα κάποιες κινήσεις που πρέπει να αποφύγεις αν θες να έχεις επαγγελματικό ύφος. Αρχικά θα πρέπει να πηγαίνεις για δουλειά περιποιημένος και στην ώρα σου. Θα πρέπει είσαι πάντα καθαρός και να μην καπνίζεις σε κοινόχρηστους και κεντρικούς χώρους. Τέλος, θα πρέπει πάντα να διατηρείς τη ψυχραιμία σου και να μη γίνεσαι αγενής ή αρνητικός όταν συναντάς δυσκολίες.

  1. Ικανότητες ομαδικής εργασίας

Στον τομέα αυτό θα κληθείς να δουλέψεις σε μία ομάδα που πιθανότατα δε γνωρίζεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθεις να συνεργάζεσαι και να χτίζεις σχέσεις από την αρχή.

  1. Ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί να επιλύσεις κάποιο πρόβλημα μόνος/η και να πάρεις κάποια πρωτοβουλία γρήγορα. Μια συμβουλή είναι να θυμάσαι να παρέχεις μία λύση που απευθύνεται στο πρόβλημα που παρουσιάζεται συγκεκριμένα και να μην έχεις μία λύση για όλα.

  1. Προσοχή στη λεπτομέρεια

Το να θυμάσαι τις προτιμήσεις των πελατών, να παρατηρείς λάθη λογαριασμών ή απλά να προτίθεσαι να βοηθήσεις κάποιον που το χρειάζεται αλλά δε το ζητάει είναι μικρές κινήσεις που μπορεί να μην είναι βασικές απαιτήσεις των εργοδοτών, αλλά σίγουρα σε βοηθούν να ξεχωρίσεις!

Αν σου αρέσει να συναναστρέφεσαι με κόσμο και θεωρείς ότι αυτά τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν στη συμπεριφορά σου ή προτίθεσαι να τα βελτιώσεις, τότε επέλεξε μία καριέρα στον τουρισμό!

Για να παρακολουθήσεις σεμινάρια σχετικά με τον τουριστικό τομέα πάτα https://www.eurotraining.gr/landing-tourism/

Για σπουδές Τουριστικού Πράκτορα πάτα https://www.eurotraining.gr/touristikos-praktoras/

Πηγές

Siôn Phillpott. (2019). Top 10 Skills Needed for the Hospitality Industry. CareerAddict. As found on https://www.careeraddict.com/top-10-skills-needed-for-a-job-in-hospitality

Γράψου στο Newsletter μας

Κάνε αίτηση!