Το αυγό είναι μια από τις καλύτερες τροφές γιατί είναι πλούσιο σε πολλές θρεπτικές αξίες. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους. Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Το αυγό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα μας από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται στη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά για την προστασία έναντι καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Το αυγό μπορείς να το φας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, χωρίς να αφαιρείται στο ελάχιστο η νοστιμιά του. Μπορείς να το φας τηγανητό, βραστό, ομελέτα, ποσέ και σκραμπλ. Η δική μας ελληνική εκδοχή του αυγού σκραμπλ είναι η λεγόμενη στραπατσάδα ή καγιανάς. Αυγά “σπασμένα”, “στραπασταρισμένα” και μαγειρεμένα με φρέσκια τομάτα σε κυβάκια ή τριμμένη στον τρίφτη φρέσκια τομάτα! Φυσικά γίνεται σε λιγότερα από 30 λεπτά (20-25) και είναι πεντανόστιμο και πλήρες γεύμα.

Καγιανάς, στραπατσάδα ή κοσκοσέλα, φτιάχνεται σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας με πολλές παραλλαγές. Στην Πελοπόννησο ο καγιανάς είναι τελείως διαφορετικός από την υπόλοιπη Ελλάδα. Περιλαμβάνει παστό χοιρινό, τυρί σφέλα και ρίγανη. Είναι πολύ νόστιμη εκδοχή της στραπατσάδας καθώς είναι πιο πικάντικη λόγω του παστού και της σφέλας.

eggs

Υλικά:

4 φρέσκα αυγά

4 τομάτες σφιχτές

1 πιπεριά φλωρίνης

1 μικρή καυτερή πιπεριά

200 γρ. φέτα τριμμένη

σουτζούκι μέτρια καυτερό

1 κρεμμύδι μέτριο

μια πρέζα ρίγανη

αλάτι

πιπέρι

μια πρέζα ζάχαρη

Παρασκευή:

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, σβήνουμε με λίγο μπαλσάμικο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Περιμένουμε περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε την τομάτα την οποία έχουμε περάσει από το χοντρό τρίφτη και έχουμε αφαιρέσει τα πολλά ζουμιά. Αφού πάρει μια βράση προσθέτουμε τα αυγά “σπασμένα”, το αλάτι το πιπέρι και τη ρίγανη. Στο τέλος προσθέτουμε το σουτζούκι κομμένο σε κομμάτια. Το αφήνουμε να 5 λεπτά να ξεκουραστεί. Έπειτα προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμάκι (αν έχετε μπαγιάτικο ψωμί το ψήνετε για δυο λεπτά στην τοστιέρα).

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μυστικά της κουζίνας δείτε ΕΔΩ