Η ιστορία των πιο διάσημων γλυκών

Μικρές μπουκίτσες παραδείσου, βουτηγμένες στη φαντασία, την πολύχρωμη τρούφα και τη ζάχαρη, βγαλμένες από τις σκηνές των πιο αγαπημένων παιδικών ταινιών. Σοκολατένια ή με σαντιγί, με φρούτα, μαρμελάδες, παντεσπάνι, μπισκότα, κρέμες, τάρτες… Η πιο γευστική αμαρτία της καθημερινότητας έχει θέση στην καρδιά κάθε μικρού και μεγάλου παιδιού και όταν τηρείται το απαραίτητο μέτρο, μια κουταλιά αρκεί για να ευφράνει καρδιά και διάθεση. Οι μικροί πρωταγωνιστές των γυάλινων προθηκών των pastry stores δεν βρέθηκαν τυχαία στο νούμερο ένα της καρδιάς μας. Το καθένα από αυτά έχει μια δική του ενδιαφέρουσα ιστορία που αποδεικνύει πως λίγη ζάχαρη και πολλή φαντασία μπορεί να δημιουργήσει κάτι παραπάνω από μια απόλαυση της στιγμής…γλυκά και πάστες…σκέτος έρωτας!

Πάστα Σεράνο

Η σοκολάτα γνωρίζει την απόλυτη αποθέωση με την πάστα σεράνο. Αυτή η cult εκδοχή πάστας πήρε το όνομά της από τη Χιλιανή σοπράνο, Ροζίτα Σεράνο. Όταν εκείνη βρέθηκε στην Ελλάδα για συναυλίες το 1950, εκτός από την πολιτική ηγεσία της χώρας, κατάφερε να γοητεύσει και τους ζαχαροπλάστες ενός ζαχαροπλαστείου της Φωκίωνος Νέγρη, οι οποίοι χάρισαν το όνομά της στην τότε καινούρια τους δημιουργία.

Pavlova

Αφράτη σαν σύννεφο, δροσερή και φίνα. Η πάβλολα χρωστάει την ύπαρξη και το όνομά της στη δημιουργικότητα που ενέπνευσε η Ρωσσίδα χορεύτρια, Άννα Πάβλοβα, στον pastry chef του ξενοδοχείου Esplanade, Χέρµπερτ Σατς. Ο Σατς, γοητευμένος από τη χάρη της χορεύτριας, δημιούργησε ένα γλυκό εμπνευσμένο από εκείνη, με βάση τη μαρέγκα κι έτσι χάρισε στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή ένα από τα πιο αέρινα και ντελικάτα γλυκά.

Κρέπα

Το γλυκό που αγαπούν όλοι και μπορείς να το βρεις σε αμέτρητες εκδοχές σε κάθε γωνιά της γης. Η κρέπα έχει καταγωγή από τη Βρετάνη της Γαλλίας και το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη “crispo” που σημαίνει “κατσαρός”.

Tarte Tatin

Το λάθος ψήσιμο της μηλόπιτας είχε ως αποτέλεσμα να καραμελώσουν τα μήλα με τη ζάχαρη κι έτσι η Στεφανί Τατέν να την προσφέρει αναποδογυρισμένη, με τη βάση προς τα επάνω, στους φίλους και τους ενοίκους του ξενοδοχείου που διηύθυνε μαζί με την αδερφή της στο Λαµότ Μπεβρόν της Γαλλίας. Όλοι έμειναν έκπληκτοι κι έτσι, χωρίς να το καταλάβει, ένα λάθος την είχε οδηγήσει στη δημιουργία ενός από τα πιο διάσημα γλυκά του κόσμου.

Tiramisu

Το γλυκό που το όνομά του δηλώνει μια προτροπή, “Σήκωσέ με”, φτιάχτηκε για να προσφέρει εγρήγορση και αφύπνιση σε όποιον το γεύεται, γι’ αυτό και έχει γενναίες ποσότητες καφέ. Η δημιουργία του χρονολογείται τον 17ο αιώνα, όταν οι ζαχαροπλάστες της Τοσκάνης θέλησαν να το κάνουν δώρο στο Αρχιδούκα τους.

Μάθε τα πάντα γύρω από τον κόσμο της ζαχαροπλαστικής στο σεμινάριο “Γλυκά σε Ποτήρι”.