Aθήνα 210 3306086      Θεσσαλονίκη 2310508410       Βόλος 2421091390

Γλυκές Ζύμες

Οι κουζίνες ολόκληρου του κόσμου επηρεάζει η μία την άλλη. Η κάθε χώρα ανάλογα με τις επιρροές που έχει δημιουργεί και τη δική της κουλτούρα στη γαστρονομία. Όμορφα παντρέματα προκύπτουν μέσα από αυτές τις «ζυμώσεις» Γι’ αυτό πολύ συχνά συναντούμε κάποιο γλυκό με ελληνικές ρίζες που ωστόσο να έχει υποστεί κάποιο ζευγάρωμα με ένα γαλλικό γλυκό. Αυτή είναι και η μαγεία στην κουζίνα. Όμορφοι συνδυασμοί που δημιουργούν νέες γεύσεις. Οι γλυκές ζύμες είναι η αφετηρία για νόστιμα γλυκά όπως τα κέικ, τα μπισκότα, το προφιτερόλ.

Αναφέροντας το προφιτερόλ που αποτελεί μία από τις γλυκές ζύμες, ας δούμε την προέλευση του πασίγνωστου αυτού γλυκίσματος. Για να ασχοληθούμε όμως με την ιστορία του προφιτερόλ είναι αναγκαίο να ασχοληθούμε πρώτα με την ιστορία της ζύμης για τα σου. Η pâte à choux, όπως τη λένε οι Γάλλοι, (παραφθορά της pâte à chaud, δηλαδή της ζύμης εν θερμώ ή της θερμοζύμης), θεωρείται ότι είναι εφεύρεση του Ιταλού ζαχαροπλάστη Ποπελίνι. Η χρήση αυτής της ζύμης θα έγινε πολύ δημοφιλής για γλυκά και αλμυρά, όπως τα σου με κρέμα ή με παγωτό, τα προφιτερόλ, τα εκλέρ, το σεντ ονορέ (saint-honoré), τις religieuses («καλόγριες»-με διπλό σου), το Paris-Brest («Παρίσι-Βρέστη». Το γλυκό δημιουργήθηκε από ζαχαροπλάστη του σταθμού της ομώνυμης γραμμής τρένου), τα croquembouches (δηλαδή «της μιας μπουκιάς», αλμυρά ή γλυκά).

Να μην ξεχάσουμε τη μόδα του γαμήλιου γλυκού με σουδάκια, κολλημένα με καραμέλα, αλλά και τα διάφορα αλμυρά σου ή σουδάκια με μπεσαμέλ, ζαμπόν, τυρί, μανιτάρια, σολομό, με διάφορες ονομασίες. Η σύγχρονη θερμοζύμη φαίνεται να έχει επινοηθεί από το μεγάλο δάσκαλο Καρέμ. Αυτός είχε την ιδέα να γεμίσει τα σου με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κρέμα σαντιγύ και έτσι προέκυψε το προφιτερόλ. Αυτό που σήμερα θεωρούν οι Γάλλοι προφιτερόλ φτιάχνεται με σου γεμιστά με παγωτό και από πάνω ζεστή σος σοκολάτας. Είναι ένα επιδόρπιο που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως. Να γιατί δεν θα το βρείτε σε καμία από τις περίφημες σοκολατερί του Παρισιού, αλλά μόνο σε μπιστρό και εστιατόρια. Ελάτε να ανακαλύψουμε τις μυρωδιές του κόσμου!

Τι θα μάθω στο σεμινάριο Γλύκες Ζύμες;

Σκοπός του εκπαιδευτικού μας προγράμματος είναι να αποκτήσεις την απαραίτητη πρακτική τεχνογνωσία και θεωρητικές γνώσεις, ώστε να γνωρίζεις τα μυστικά παρασκευής κάθε είδους γλυκιάς ζύμης από όλο τον κόσμο. Ελάτε να κάνουμε μια βόλτα σε ολόκληρο τον κόσμο για να δημιουργήσουμε συνταγές σκέτη γλύκα. Θα κάνεις πρακτική στο πλάσιμο ζύμης, στις συνθέσεις κέικ και άλλων ειδών γλυκών και στη σωστή χρήση των διαφόρων εργαλείων για το ψήσιμο των γλυκών.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους που επιθυμούν να γίνουν επαγγελματίες pastry chef, αρχάριους που θέλουν να εργαστούν σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, εταιρείες Catering, επισιτιστικές μονάδες και άλλες βιομηχανίες, ή όσους φυσικά θέλουν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν γενικότερα άνθρωποι κάθε ηλικίας, ερασιτέχνες που αγαπούν τη ζαχαροπλαστική και τις γλυκές ζύμες.

01

Διάρκεια
20 ώρες (4-5 ημέρες)

02

Διεξαγωγή
Πρωινά & Απογευματινά τμήματα

03

Τρόπος Παρακολούθησης
Δια ζώσης

04

Πιστοποίηση
Βεβαίωση Παρακολούθησης ή Πιστοποίηση Unicert (προαιρετικά)

05

Κόστος συμμετοχής
200€
Κάντε Early Subscribe και επωφεληθείτε 10% έκπτωση

06

Υλοποίηση
Στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής

Σεμινάριο Γλυκές Ζύμες

  • 2 ειδών cookies (βανίλιας με κομματάκια σοκολάτας και με χαρουπάλευρο), Μπισκότα Anzac (με μέλι, βρόμη και καρύδα) και Petit four (σαμπλεδάκια).
  • Κέικ μπανάνας, Κέικ bitter με καραμελωμένα φουντούκια, Κέικ μόκα με μασκαρπόνε και καραμέλα.
  • Cheese cake φούρνου με άγριο βύσσινο, Κέικ καρότου με φυστικοβούτυρο, Muffins λεμονιού με κραμπλ σοκολάτας.
  • Προφιτερόλ, Κανόλι και Κανελς Νεκορ με γλάσσο κανέλας.
  • Μπάο μπαν, Scones και biscotti σοκολάτας με amaretto και φιστίκια

Εισηγήτρια

Ελένη Καπνιά: Έχει σπουδάσει Ιστορία Αρχαιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία. Πάντρεψε την αγάπη της για την ιστορία, με την αγάπη της για τη διατροφή. Κάνει έρευνα, πραγματοποιώντας αναδρομές στην ιστορία που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες οι οποίες παντρεύονται με τα ήθη και τα έθιμα κάθε εποχής. Διασώζει τις συνταγές στη σύγχρονη εποχή, διατηρώντας την παράδοση στο ακέραιο αλλά ταυτόχρονα κάνει προσθήκες βάζοντας την προσωπική της σφραγίδα. Από τη θεωρία στην πράξη και αντίστροφα.

Τμήματα

Τα τμήματά μας είναι ολιγομελή για να επιτυγχάνεται ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα μαθήματα για το σεμινάριο Γλυκές Ζύμες πραγματοποιούνται 1 φορά τον μήνα στις πιστοποιημένες δομές μας.

Χώροι Διεξαγωγής

Το EUROTraining διαθέτει πλήρως εξοπλισμένους και οργανωμένους χώρους εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας ποιοτική κατάρτιση.

Αθήνα: Βερανζέρου 1, Πλ. Κάνιγγος, 210 3306086

Θεσσαλονίκη: Χρ. Πίψου 9, 2ος όροφος, 2310 508410

Βόλος: Στρ. Καλλέργη 26, Νεάπολη Βόλου, 24210 91390

Δείτε τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις μας!

Αίτηση ενδιαφέροντος

Συνεργαζόμενες επιχειρήσεις

Γράψου στο Newsletter μας

Δήλωσε ενδιαφέρον!