Παραδοσιακά Γλυκά

Η Ελλάδα όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πολύ γνωστή για τα πολλά, αλμυρά, παραδοσιακά της πιάτα, αλλά έχει και μία γλυκιά πλευρά που συχνά μένει στο περιθώριο. Τα γλυκά αναμφισβήτητα αποτελούν πηγή απόλαυσης και ευχαρίστησης, ενώ είναι ο καλύτερος φίλος μας από τις χαρές μέχρι και τις λύπες μας, τις ξέγνοιαστες και γεμάτες αρώματα παιδικές μας αναμνήσεις και τις σημαντικότερες στιγμές μας, ως ενήλικες. Μπορούν να ελαφρύνουν τον πόνο και να αναδείξουν την φιλόξενη καρδιά μας.

Τα παραδοσιακά γλυκά βρίσκονται σε κάθε ελληνικό σπίτι και προσφέρονται απλόχερα ως κεράσματα στους καλεσμένους εδώ και χιλιάδες χρόνια, λίγοι όμως ξέρουν την ιστορία του κάθε γλυκού. Είναι αλήθεια πως οι γλυκές παραδοσιακές συνταγές είναι στην αφάνεια ενώ από πίσω τους κρύβονται πολλά ιστορικά ήθη και έθιμα. Από τις Κυκλάδες μέχρι την Βόρεια Ελλάδα, θα συναντήσουμε σε κάθε γωνιά όλων των ειδών τα παραδοσιακά γλυκά που απολαμβάνει κανείς στην χώρα μας. Μερικά παραδείγματα; Το γλυκό του κουταλιού και τα αμυγδαλωτά. Το γλυκό του κουταλιού δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος συντήρησης, σοδιάς που περίσσευε στην Ελλάδα πριν από αιώνες. Αντικαθιστά επάξια τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά όπου απλώνονταν στον ήλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί η διαδικασία που ακολουθείται κρατάει στο χρόνο αναλλοίωτο το γλυκό μέσω του βρασίματος και της ειδικής συντήρησης μέσα σε σιρόπι. Μια διαδικασία που από ανάγκη έγινε μια απολαυστική συνήθεια.

Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν μαρμελάδες, λικέρ και άλλα πολλά παραδοσιακά καλούδια. Τα αμυγδαλωτά από την άλλη είναι μοσχομυριστά, γεμάτα αμύγδαλο και στολισμένα με ζάχαρη άχνη. Θεωρούνται ένα παραδοσιακό νυφιάτικο γλυκό, με τη ζάχαρη άχνη να συμβολίζει την αγνότητα και την ευτυχία της ημέρας. Πάντα συνόδευε τις χαρές, τους γάμους, τις βαφτίσεις, τους αρραβώνες και τις γιορτές. Πάμε για ένα ταξίδι στην παράδοση;

Τι θα μάθω στο σεμινάριο Παραδοσιακά Γλυκά;

Σκοπός του εκπαιδευτικού μας προγράμματος είναι να αποκτήσεις την απαραίτητη πρακτική τεχνογνωσία και θεωρητικές γνώσεις, ώστε να κάνεις εξειδίκευση στις ελληνικές παραδοσιακές γλυκές συνταγές. Θα κάνεις πρακτική στη δημιουργία δικού σου φύλλου κρούστας για μπακλαβά, θα μάθεις πως γίνεται το σωστό σιρόπιασμα των γλυκών του ταψιού και γενικότερα θα μάθετε τη διαχείριση των ευαίσθητων ελληνικών προϊόντων.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους που επιθυμούν να γίνουν επαγγελματίες pastry chef, αρχάριους που θέλουν να εργαστούν σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, εταιρείες Catering, επισιτιστικές μονάδες και άλλες βιομηχανίες, ή όσους φυσικά θέλουν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν γενικότερα άνθρωποι κάθε ηλικίας, ερασιτέχνες που αγαπούν τη ζαχαροπλαστική και τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά.

01

Διάρκεια
20 ώρες (4-5 ημέρες)

02

Διεξαγωγή
Πρωινά & Απογευματινά τμήματα

03

Τρόπος Παρακολούθησης
Δια ζώσης

04

Πιστοποίηση
Βεβαίωση Παρακολούθησης ή Πιστοποίηση Unicert (προαιρετικά)

05

Κόστος συμμετοχής
220€
Κάντε Early Subscribe και επωφεληθείτε 10% έκπτωση

06

Υλοποίηση
Στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής

Σεμινάριο Παραδοσιακά Γλυκά

  • Γαλακτομπούρεκο και Μπακλαβάς, χειροποίητο φύλλο κρούστας
  • Εκμέκ κανταϊφι, Λουκουμάδες και Εργολάβοι (αμυγδαλωτά)
  • Χαλβάς Φαρσάλων, δίπλες, καρυδόπιτα
  • Σάμαλι, Ρεβανί και καλτσούνια με χειροποίητη ζύμη
  • Μπουγάτσα και πορτοκαλόπιτα με σωστό σιρόπιασμα

Εισηγήτρια

Ελένη Καπνιά: Έχει σπουδάσει Ιστορία Αρχαιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία. Πάντρεψε την αγάπη της για την ιστορία, με την αγάπη της για τη διατροφή. Κάνει έρευνα, πραγματοποιώντας αναδρομές στην ιστορία που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες οι οποίες παντρεύονται με τα ήθη και τα έθιμα κάθε εποχής. Διασώζει τις συνταγές στη σύγχρονη εποχή, διατηρώντας την παράδοση στο ακέραιο αλλά ταυτόχρονα κάνει προσθήκες βάζοντας την προσωπική της σφραγίδα. Από τη θεωρία στην πράξη και αντίστροφα.

Τμήματα

Τα τμήματά μας είναι ολιγομελή για να επιτυγχάνεται ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα μαθήματα για το σεμινάριο Παραδοσιακά Γλυκά πραγματοποιούνται 1 φορά τον μήνα στις πιστοποιημένες δομές μας.

Χώροι Διεξαγωγής

Το EUROTraining διαθέτει πλήρως εξοπλισμένους και οργανωμένους χώρους εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας ποιοτική κατάρτιση.

Αθήνα: Βερανζέρου 1, Πλ. Κάνιγγος, 210 3306086

Δείτε τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις μας!

Αίτηση Ενδιαφέροντος

Συνεργαζόμενες επιχειρήσεις

Γράψου στο Newsletter μας

Κάνε αίτηση!