Aθήνα 210 3306086      Θεσσαλονίκη 2310508410       Βόλος 2421091390

Τάρτα – Σφολιάτα & Σαβουαγιάρ

Η αναζήτηση της καταγωγής της τάρτας βρίσκει τους ιστορικούς της γαστρονομίας χωρισμένους σε δυο στρατόπεδα. Η μια πλευρά ισχυρίζεται ότι οι τάρτες σχετίζονται με τη διατροφική συνήθεια των αρχαίων λαών να τρώνε παρασκευάσματα σε μορφή… «πυραμίδας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αιώνες πριν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να βάζουν πάνω σε μια βάση ψωμιού διάφορα φαγητά το ένα πάνω στο άλλο. Αυτά τα πιάτα θεωρούνται πρόγονοι της τάρτας. Η άλλη πλευρά, πάλι, θεωρεί ότι οι τάρτες εμφανίστηκαν το μεσαίωνα. Ήταν μια ”μεσαιωνική” παραλλαγή της πίτας χωρίς όμως το επάνω φύλλο που κάλυπτε τη γέμιση. Με τις τάρτες, γλύκες ή αλμυρές, οι μάγειροι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν επίδειξη της τέχνης τους παρουσιάζοντας περίτεχνα χρωματιστά πιάτα. Έτσι, οι τάρτες έγιναν αμέσως δημοφιλείς ιδιαίτερα στα τραπέζια των βασιλιάδων και των ευγενών.

Ο όρος ”τάρτα” παρουσιάστηκε, μάλλον για πρώτη φορά, σε ένα βιβλίο συνταγών του 14ου αι. Οι συνταγές με τον τίτλο αυτό ήταν για αλμυρές τάρτες, το Μεσαίωνα όμως η μίξη γλυκού με αλμυρό ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένη. Με τον καιρό, η προτίμηση στις γλυκιές τάρτες γίνεται πιο έντονη. Αυτές συνήθως περιέχουν κρέμα με αυγά και διάφορα φρούτα που τα διάλεγαν περισσότερο για το χρώμα τους και λιγότερο για τη γεύση τους. Οι καλλιτέχνες μάγειροι του μεσαίωνα έβλεπαν τις τάρτες σαν ένα καμβά και δημιουργούσαν έργα τέχνης με τα αγαπημένα χρώματα εκείνης της εποχής. Κόκκινο, λευκό και απαλό πράσινο από τα φρούτα, έντονο πράσινο από το σπανάκι (τότε χρησιμοποιούσαν σπανάκι και στις γλυκές τάρτες), κίτρινο, ενισχυμένο με σαφράν, από τα αυγά και μαύρο από τα σκουρόχρωμα ξερά φρούτα. Στην εποχή του Σαίξπηρ, στην Αγγλία, οι τάρτες με μήλο και εσπεριδοειδή γίνονται μόδα, αλλά μόνο ανάμεσα στους πλουσίους. Από τότε μέχρι σήμερα, οι γαστρονομικές τάσεις έχουν αναδείξει πρωταγωνίστριες διάφορες τάρτες όπως την τάρτα φράουλα ή την τάρτα λεμόνι όταν όμως στη γέμιση μπήκε η ”βασίλισσα” σοκολάτα, τότε το όσκαρ πήρε η τάρτα σοκολάτα.

Τι θα μάθω στο σεμινάριο Τάρτα- Σφολιάτα & Σαβουαγιάρ;

Σκοπός του εκπαιδευτικού μας προγράμματος είναι να αποκτήσεις την απαραίτητη πρακτική τεχνογνωσία και θεωρητικές γνώσεις, ώστε να γνωρίζεις τα μυστικά παρασκευής της βάσης για κάθε γλυκιά τάρτα και τις πιο νόστιμες γλυκές γεμίσεις. Θα κάνεις πρακτική στη δημιουργία δικών σου σαβουαγιάρ, δικής σου σφολιάτας και πραλίνας φουντουκιού

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους που επιθυμούν να γίνουν επαγγελματίες pastry chef, αρχάριους που θέλουν να εργαστούν σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, εταιρείες Catering, επισιτιστικές μονάδες και άλλες βιομηχανίες, ή όσους φυσικά θέλουν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν γενικότερα άνθρωποι κάθε ηλικίας, ερασιτέχνες που αγαπούν τη ζαχαροπλαστική και τα γλυκά.

01

Διάρκεια
20 ώρες (4-5 ημέρες)

02

Διεξαγωγή
Πρωινά & Απογευματινά τμήματα

03

Τρόπος Παρακολούθησης
Δια ζώσης

04

Πιστοποίηση
Βεβαίωση Παρακολούθησης ή Πιστοποίηση Unicert (προαιρετικά)

05

Κόστος συμμετοχής
220€
Κάντε Early Subscribe και επωφεληθείτε 10% έκπτωση

06

Υλοποίηση
Στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής

Σεμινάριο Τάρτα- Σφολιάτα & Σαβουαγιάρ

  • Τάρτα σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα και Lemon pie
  • Τάρτα μήλου και τάρτα με κρέμα πατισερί και φρέσκα φρούτα
  • Σπιτική σφολιάτα και μιλφέιγ με καραμελωμένα αμύγδαλα
  • Πάστα φλώρα και Red Velvet με βουτυρόκρεμα
  • Τυραμισού με χειροποίητα σαβουαγιάρ και Swiss Roll με φυστικοβούτυρο και σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Εισηγήτρια

Ελένη Καπνιά: Έχει σπουδάσει Ιστορία Αρχαιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία. Πάντρεψε την αγάπη της για την ιστορία, με την αγάπη της για τη διατροφή. Κάνει έρευνα, πραγματοποιώντας αναδρομές στην ιστορία που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες οι οποίες παντρεύονται με τα ήθη και τα έθιμα κάθε εποχής. Διασώζει τις συνταγές στη σύγχρονη εποχή, διατηρώντας την παράδοση στο ακέραιο αλλά ταυτόχρονα κάνει προσθήκες βάζοντας την προσωπική της σφραγίδα. Από τη θεωρία στην πράξη και αντίστροφα.

Τμήματα

Τα τμήματά μας είναι ολιγομελή για να επιτυγχάνεται ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα μαθήματα για το σεμινάριο Τάρτα – Σφολιάτα & Σαβουαγιάρ πραγματοποιούνται 1 φορά τον μήνα στις πιστοποιημένες δομές μας.

Χώροι Διεξαγωγής

Το EUROTraining διαθέτει πλήρως εξοπλισμένους και οργανωμένους χώρους εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας ποιοτική κατάρτιση.

Αθήνα: Βερανζέρου 1, Πλ. Κάνιγγος, 210 3306086

Θεσσαλονίκη: Χρ. Πίψου 9, 2ος όροφος, 2310 508410

Βόλος: Στρ. Καλλέργη 26, Νεάπολη Βόλου, 24210 91390

Δείτε τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις μας!

Αίτηση ενδιαφέροντος

Συνεργαζόμενες επιχειρήσεις

Γράψου στο Newsletter μας

Δήλωσε ενδιαφέρον!