Η αλήθεια είναι ότι σήμερα στο εξωτερικό γιορτάζουν το Halloween βγαίνοντας στους δρόμους με κολοκύθες όπου μέσα έχουν τοποθετήσει κεράκια για να κρατήσουν μακριά “το κακό” όπως συνηθίζουν να λένε. Μία άλλη αλήθεια επίσης είναι ότι η πορτοκαλί κολοκύθα είναι πεντανόστιμη και μπορείτε να την αναζητήσετε είτε στην λαϊκή αγορά της εβδομάδας είτε αν βγείτε λίγο έξω από την πόλη σίγουρα θα συναντήσετε μικρούς υπαίθριους πάγκους που πουλάνε μικρούς αλλά και “μεγάλους” θησαυρούς όπως οι κολοκύθες!

Η πορτοκαλί κολοκύθα είναι γνωστή από την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Ήταν πολύ χρήσιμη αφού μπορούσε να διατηρείται όλο το χρόνο στην αποθήκη χωρίς να χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο μέσον συντήρησης. Αποτελεί ένα λαχανικό “θαύμα” αφού είναι θρεπτικό και αποτελεί ένα από τα λίγα λαχανικά που υπάρχουν το χειμώνα. Η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη αφού διαθέτει  υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παιδίατροι το προτείνουν στις μητέρες σαν ένα από τα πρώτα λαχανικά που μπορεί να καταναλώσει ένα βρέφος.

Τα καροτενοειδή, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Είναι ευεργετικά για την τόνωση του μυαλού και περιέχει βιταμίνες C και Ε, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο που πολεμούν την κατάθλιψη και φροντίζουν ιδιαίτερα τα μαλλιά και το δέρμα. Οι κολοκύθες ξεκινούν να παράγονται στα τέλη Αυγούστου και τις βρίσκεις στην αγορά ως τα τέλη Μάρτη. Μια άκοπη κολοκύθα, όμως, μπορεί να διατηρηθεί ως και 1 χρόνο, σε δροσερό μέρος και σκιερό μέρος.

Τώρα που ο καιρός αλλάζει σας προτείνουμε σούπα με ψητή κολοκύθα από το chef μας Γιάννη Χρυσοχοΐδη

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη μαγειρική δείτε ΕΔΩ

soup

ΥΛΙΚΑ

  • Κολοκύθα περίπου 1 κιλό
  • Τομάτες 1 κιλό
  • Κρεμμύδι ξερό 250 γραμμάρια
  • Σκόρδο 2 δόντια
  • Δενδρολίβανο φρέσκο
  • Αλάτι ψηλό 4 γραμμάρια
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο 1 γραμμάριο
  • Καρότο 150 γραμμάρια
  • Σέλερυ 20 γραμμάρια
  • Ρίγανη φρέσκια
  • Ζωμός λαχανικών 100 ml
  • Νερό 500 ml

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζω την κολοκύθα την κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Κόβω την τομάτα στην μέση, καθαρίζω το σκόρδο και το κρεμμύδι. Τα βάζω σε 1 πυρέξ και ψήνω στους 230 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά
  • Παράλληλα βάζω τα υπόλοιπα υλικά για το ζωμό σε μεγάλη κατσαρόλα προσθέτω 500 ml νερό και σιγοβράζω
  • Μόλις ξεροψηθούν τα λαχανικά και η σάρκα τους αρχίζει να παίρνει χρώμα, τα βγάζω από το φούρνο και τα προσθέτω και αυτά στην κατσαρόλα.
  • Πρόσθετου τα αρωματικά και το αλατοπίπερο, κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω για 20 λεπτά.
  • Βγάζω από τη φωτιά πολτοποιώ τη σούπα για να γίνει βελουτέ προσθαφαιρώντας ζωμό σερβίρω με  ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και  δεντρολίβανο

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη μαγειρική δείτε ΕΔΩ

Καλή επιτυχία!